Terug

Recensies

Gilles van der Loo’s stamkroegroman Café Dorian gaat over fictie, liefde en het leven

De stamkroeg. Wie kent hem niet? Ik in ieder geval wel. In iedere stad of ieder dorp waar ik tot nu toe woonde, of voor langere tijd verbleef had ik er wel een. Of het nu gaat om Amsterdam, Noordwijk, Madrid, Parijs of zelfs Veenendaal, er was of altijd wel zo'n kroeg waar ik naar terugkeer(de). En …

De jaloersmakende zoektocht naar jezelf in Connie Palmens De wetten

Ik las De wetten toen ik 14, 15 was, in Veenendaal, ik ben vier maanden ouder dan het boek, en ik dacht echt: wat ís dit? Ik wil ook zo'n leven, ik wil ook naar de grote stad, ik wil ook aan de hand van mensen om me heen mezelf leren kennen, mezelf vormgeven. Want Marie Deniet, Palmens hoofdpersoon,…

De nieuwe Philip Huff zet je aan het denken over open relaties

De nieuwe roman van Philip Huff, Open, is gewoon een lekker boek over onze generatie en over open relaties. Open is herkenbaar en overtuigend, en zette me aan het denken. Want dat onderwerp, hoe geef je je relatie vorm, speelt echt nu, en is continu in verandering. Huffs onderzoek naar zeven jaar li…

Kijken, loslaten, liefhebben, leven: lees Marieke de Maré, Ik ga naar de schapen

Veel praten maar weinig zeggen. Dat is waar Ik ga naar de schapen, de tweede roman van de Vlaamse schrijfster Marieke de Maré en mijn Boek van de Maand, vooral over gaat. Vijf mensen die zich enorm verbonden voelen, veel tijd met elkaar doorbrengen — maar zichzelf uiten is een lastig iets.


Zijn er nog vragen? Bibi Dumon Taks dierenspreekbeurten zijn grappig én superleerzaam

Bij Vroege Vogels hoorde ik Bibi Dumon Tak, die daar columnist is, over haar nieuwe boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda met Annemarie van Haeringen. Dat klonk zo ontzettend grappig dat ik het meteen ben gaan lezen. Ik heb het met veel plezier gelezen. Kijk, wij mensen houden altij…

Verliefd op Alkibiades: na het afscheid van de nieuwe Ilja Leonard Pfeijffer

Het boek is dinsdag verschenen, en nu is het uit! En dat doet pijn, want al moet je al in het laatste van de twaalf boeken van Alkibiades afscheid van hem nemen - dan is hij overleden - ik ben van Ilja Leonard Pfeijffers hoofdpersoon gaan houden. En dat ondanks mijn tegenzin, ik houd helemaal niet v…

men moet Kouwenaar lezen. Eerst Arjen Fortuins biografie. Dan zijn verzameld werk

De poëzie-afdeling in mijn boekenkast bestaat voor een groot deel uit het werk van Gerrit Kouwenaar. Dat is één reden waarom ik uitkeek naar zijn biografie, geschreven door Arjen Fortuin. De andere reden is dat dichterslevens vaak iets ongrijpbaars, zelfs iets magisch hebben. Arjen Fortuin laat in M…

Grappige en spannende verhalen over vriendschap: Hanna Kraans De grote boze heks

14! De boze heks lijkt misschien wel boos, maar ze is eigenlijk hartstikke lief, volgens mij is ze vooral eenzaam. De eerste verhalen van Hanna Kraan (1946 – 2011) met illustraties van Annemarie van Haeringen verschenen in 1990, mijn geboortejaar, dus ik groeide wat later op met haar en de bezorgde …

Clytemnestra van Costanza Casati brengt de mythen overtuigend tot leven

Clytaemnestra, de vrouw die haar man Agamemnon vermoordde uit wraak voor het offeren van hun dochter, komt tot leven in deze fijne roman van Costanza Casati: Clytemnestra. Het leven van Spartaanse vrouwen stond in het teken van stoer en krachtig worden en dus was ze de ideale echtgenoot voor koning …

Thea Beckmans Kinderen van Moeder aarde is haast dystopisch én waanzinnig spannend

#22! Kinderen van Moeder Aarde, de jeugdroman van Thea Beckman uit 1985, is het eerste deel in een trilogie over Thule/Groenland, een haast dystopische roman over de schoonheid van natuur, geschiedenis en feminisme. Het is ook nog eens heel spannend én actueel.


  • Thea Beckman staat verder in de G…

Hoe Donna Tartts The Secret History zich in mijn vezels nestelde

Ik las The Secret History denk ik voor het eerst toen ik zestien was. Ik vond het boek overweldigend. Er is denk ik nooit meer een boek geweest dat zich zo onder mijn huid, zich zo in mijn vezels heeft genesteld als deze roman. Richard, Charles, Camilla en de anderen voelden als vrienden. Toen het b…

De overweldigende natuur van Schotland dichtbij door Raynor Winns Landlines

Mijn zomervakantie bracht ik door op een bijna verlaten Schots eiland. Ver weg van het dagelijkse leven in Amsterdam en dichtbij de ruige natuur. Raynor Winn beschrijft in haar nieuwe boek Landlines (Landlijnen, in de vertaling van Annemie de Vries) de wandelingen die zij samen met haar man heeft ge…

Een nieuwe Van der Heijden, een nieuwe vergelijking

Het is altijd volgens een vast ritueel: het nieuwe boek van A.F.Th. van der Heijden wordt aangekondigd, uitgesteld, aangekondigd, uitgesteld - en dan is het er toch opeens. En meteen zie je dan dat er ook weer vier of vijf delen in voorbereiding zijn. In zijn knappe nieuwste roman, Stemvorken, volge…

Grunbergs eerste vervolg is zijn beste boek

Het is voor het eerst dat Arnon Grunberg een vervolg geschreven heeft op een roman, en hij vertelde me dat hij zich bij de laatste punt van Moedervlekken realiseerde dat Kadoke voor hem nog niet dood was. Hij wekt hem weer tot leven in misschien wel zijn beste roman tot nu toe, geëngageerd, hilarisc…

De jaren vangen

3 november 2020. Ik noteer: De Amerikanen gaan naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Zal het Biden worden of toch Trump? Hopelijk het eerste. Het belooft een lange nacht te worden. Spanning en sensatie. Chaos en rumoer. De tijd zal het leren wat de toekomst ons gaat brengen.

N.B. Lees …

Het lijden van de boze, eenzame, seksloze witte man

Michel Houellebecq (1956) staat bekend als het enfant terrible van de Franse letteren. Zijn romans zorgen altijd voor spanning in binnen- en buitenland. De Franse pers is immer kritisch; misschien is Houellebecq wel een grotere schrijver buiten Frankrijk. Toch schudt heel Frankrijk op zijn grondvest…

Het gevoel van ontheemding is blijvend

Vacuüm, de verhalenbundel van Oscar Spaans, gaat over een ongebruikelijk maar wezenlijk onderdeel van ieders leven: verhuizen, in de breedste zin van het woord. Want niet ieder personage uit Vacuüm is letterlijk van de ene plek naar de andere aan het verhuizen. Het gaat over de beweging naar nieuwe …

Literair meanderen tussen biografie en roman

Marja Pruis. Ze staat - nou ja niet op eenzame, maar in elk geval op grote hoogte bij mijzelf en de meeste boekverkopers en klanten die hier in de winkel komen. Ze giet de meest standaard situaties in een literaire vorm. In De Nijhoffs en ik. Of de gevolgen van een genre is dat wederom het geval.

N…

Hoe een samenleving langzaam in een kramp schiet

Klaus Mann neemt je in De vulkaan (vertaald door Ria van Hengel) mee met Martin, een personage dat veel trekken vertoont van de schrijver. Martin vertrekt voor de Tweede Wereldoorlog naar Parijs. Het boek beschrijft het leven van een groep Duitse kunstenaars tijdens het interbellum. Duitsland zelf b…

Een spannend jongensboek a la Oek de Jong

De verschijning van een nieuwe Oek de Jong, zeven jaar na Pier en oceaan, is een evenement. Er verschijnen heel veel mooie en interessante boeken op het moment, maar Zwarte schuur is wel heel speciaal. En hij lost de verwachtingen in. Maris Coppoolse, een beroemd schilder in zijn vijftiger jaren, kr…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum